28 Mart 2022 | 09:44:45

KATMERLİ SEVAP VE KATMERLİ GÜNAH SAHİBİ OLMAK ÇOK KOLAY!

Bu konudaki çok önemli genel kural şudur:

"Vesile olduğun iyiliklerin toplamı kadar sevap, vesile olduğun kötülüklerin toplamı kadar günah elde edersin."

Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir.” (en-Nisâ 4/85)

Allah Resûlü (s.a.v.) de bir hadisinde şöyle buyuruyor:

“Bir kimse [insanları] doğru bir yola davet ederse [ve onun davetine uyanlar olursa], uyanların sevabı kadar kendisine sevap verilir. Üstelik onların sevaplarından da bir şey eksilmez. Bir kimse bir yanlışa davet ederse [ve onun davetine uyanlar olursa], uyanların günahı kadar kendisine günah verilir. Üstelik onların günahlarından da bir şey eksilmez.” (Müslim, “İlim”, 16)

Yukarıdaki âyet ve sonrasındaki hadis hem çok büyük bir müjde hem de çok büyük bir tehdidi aynı anda barındırıyor.

Bir insanın, bir anda ne kadar büyük sevaplar ya da günahlar kazanabileceğini bir düşünsenize!

Herhangi bir çıkar endişesiyle değil Allah rızası için bir iyiliğin, hayrın, güzel bir şeyin yapılmasına aracılık etmişsek o hayrı yapanların sevabı kadar da sevap alıyoruz.

Yardıma muhtaç birine yardım edilmesine vesile oldunuz. Ne kadar yardım yapıldı ise hepsinin toplamı kadar sevap aldınız demektir!

İnsanlara Kur’an okumayı öğrettiniz. Bunlar Kur’an okuduğu sürece onların sevabı kadar size sevap verilecek demektir!

Birilerinin namaza başlamasına vesile oldunuz. O kişiler namaz kıldıkça alacakları sevap kadar size de sevap yazılacak demektir!

Birilerinin günahları terk etmesine, tövbe etmesine vesile oldunuz. O kişilerin bundan böyle iyilik yolunda yapacağı şeyler kadar sevap alacaksınız demektir!

Meseleye bir de ters yönünden bakalım.

Bir şahıs diğerinin dinden soğumasına, Allah’ı inkâr etmesine, ibadetleri terk etmesine vesile oluyorsa onun bu fiiller ve terkler sebebiyle sahip olacağı günah kadar diğerine de yazılıyor.

Bir kimse diğerini günah olan bir şeyi yapmaya teşvik ediyor. Mesela birlikte içki içmeye, kumar oynamaya, hırsızlık yapmaya teşvik ediyor ve yapıyorlar. Hem kendi günahını hem de teşvik ettiği kişinin günahı kadar günah alıyor.

Öyleyse iyilik yapmalı ve iyiliklere teşvik etmeli. Kötülüklerden uzak durmalı, kötülüğe destek değil engel olmaya çalışmalı.

Rabbimiz bizleri hayırlı işlere vesile olup kötülüklere engel olmaya çalışanlardan ve böylece hadde ve hesaba gelmeyecek iyilikleri amel defterinde görenlerden eylesin. Bizleri şerre davet edenlerden eylemesin.

Kaynak : (Soner Duman/19.Şaban.1443/22.Mart.2022/Salı)

#Alinti



🖋 Yazar :Sevdali1
Mesaj: 1000+



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group